De 49-jarige beursexpert Dirk Müller is een van de bekendste marktcommentatoren in Duitsland. Bij de oosterburen staat hij bekend als Mr. DAX (het Duitse equivalent van de Amsterdamse AEX-index). Müller ziet grote problemen de hoge schuldniveaus in de wereld, als rentes gaan stijgen.

In een interview met Business Insider Deutschland vergelijkt Müller de huidige situatie op financiële markten met spanningen in de aardkorst die zich ophopen, tot een grote uitbarsting volgt. Het beursdipje van begin februari ziet de analist als een scheurtje dat de voorbode is van meer onheil.

Müller bekritiseert vooral de hoge schuldenniveaus bij particulieren in de Verenigde Staten, bedrijven in China en een deel van de ondernemingen in Zuid-Europa. Deze schulden zijn volgens de Duitser alleen draaglijk dankzij de steun van centrale banken: die hebben de afgelopen jaren duizenden miljarden aan euro’s en dollars in het financiële systeem gepompt, met kunstmatig lage rentes als gevolg.

Nu het beter gaat met de wereldeconomie proberen centrale banken de berg aan goedkoop geld voorzichtig op te dweilen. Maar in de visie van Mr. DAX kunnen centrale banken een nieuwe beurscrisis veel minder goed opvangen, omdat de rentes die ze banken bieden nog altijd bijzonder laag zijn en dus niet, zoals in 2008, verder verlaagd kunnen worden.

“Ik ga ervan uit dat we een grotere crash zullen zien dan in het jaar 2008. Die crash was heftig, maar ook kort. Centrale banken sprongen snel bij en konden een hoop opvangen. Ook toen werd de reële economie geraakt, maar dat stelt weinig voor bij het verwachte effect van een nieuwe beurscrash.”

Hogere rente VS kan beurscrash in gang zetten

Müller denkt dat stijgende markrentes in de Verenigde Staten een crash kunnen uitlokken, waarbij een heftige schok op de obligatiemarkt zal uitstralen op de aandelenmarkt en ook gevolgen heeft voor de reële economie: bijvoorbeeld omdat de kosten van studie- en autoleningen stijgen.

Interessant is echter dat het doemscenario van Mr. DAX niet gedeeld lijkt te worden door de man die beroemd werd als degene die de kredietcrisis van 2008 in een vroeg stadium zag aankomen: econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom.

Dr. Doom juist redelijk optimistisch

Tegenover Business Insider Polen gaf Roubini afgelopen november aan voor de komende anderhalf tot twee jaar geen dreigingen te zien die vergelijkbaar zijn met de kredietcrisis van 2008.

Waar Mr. DAX onheilspellende 'scheuren' ziet in het mondiale bouwwerk van schulden, toont Roubini zich een stuk gematigder:

“Bepaalde segmenten van het Amerikaanse bedrijfsleven – denk aan firma’s met te hoge schulden – kunnen problemen veroorzaken. Financiële dienstverleners die geen banken zijn, en de Amerikaanse overheid, kampen ook met veel schulden. Maar op de korte termijn zie ik geen crash aankomen. Belangrijk is wel dat schulden worden aangewend voor investeringen en niet voor consumptie. Dat is de enige manier om een nieuwe financiële crisis te vermijden.”

Roubini is dus niet blind voor de schuldenproblematiek, maar vindt dat er sinds de kredietcrisis van 2008 juist verbetering is opgetreden op dit vlak: "Griekenland en sommige Spaanse banken kampen nog steeds met rotte leningen. Maar ik wil ook benadrukken dat het brede plaatje er een stuk beter uitziet voor de banken. Het beweegt zich allemaal in de goede richting.”

LEES het hele interview met Mr. Dax op Business Insider Deutschland.